Žiro račun:

HR6723400091116016518

Adresa:

A. Schulteissa 19
40 000 Čakovec
Tel. +385 (40) 395 307
Fax. +385 (40) 395 307

OIB:

18815476987

Statut:

Pregledaj ovdje

Osnivanje:

U svijetu od raka godišnje oboli 11 milijuna , a umire oko 7 milijuna osoba. Najčešće je dijagnosticiran ... više

Osnivanje


U svijetu od raka godišnje oboli 11 milijuna , a umire oko 7 milijuna osoba. Najčešće je dijagnosticiran rak pluća 1.350.000, rak dojke 1.150.000 te rak debelog crijeva u 1.000000 slučajeva. Očekuje se da će u 2020 godini od raka oboljeti oko 16 milijuna, dok će broj umrlih u svijetu od današnjih 7 milijuna porasti na 10.

U Republici Hrvatskoj kao i u Međimurskoj županiji rak je drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila, a godišnje od raka u Hrvatskoj umire 12 500 osoba, a u Međimurskoj županiji preko 350,te iz godine u godinu raste broj novootkrivenih slučaja. Tako se u Hrvatskoj s dijagnozom raka susreće svake godine preko 12.000 novooboljelih osoba, a u Međimurskoj županiji preko 450.

Svjetska i naša iskustva kao i mnoga istraživanja su pokazala da se preventivnim radom , ranim otkrivanjem raka i poboljšanjem liječenja može postići značajan napredak u borbi protiv raka.

Borba protiv raka u Međimurskom kraju je bila prisutna u aktivnostima entuzijasta na čelu s dr. Dragutinom Starčevićem, koji su daleko prije nas prepoznali važnost prevencije i edukacije u dobivanju bitke protiv te opake bolesti.

Županijska liga protiv raka-Čakovec počela s radom 13.1.1998 g. prema tada novom zakonu o udrugama a okupljanje je došlo na inicijativu prim.Mr.sc. Marije Hegeduš Jungvirth koja je do našeg osnivanja vodila brigu o aktivnostima lige u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka kao krovne organizacije.

Na osnivačkoj skupštini je izabrano vodstvo te su usvojene smjernice i program rada.
Za predsjednika je izabran Dr. Hussein Saghir, a u radu prvo predsjedništvo sudjelovali su Dr. Nabil Chalfe ujedno i podpredsjednik, Dr. Marija Hegeduš-Jungvirth, Dr. Nino Škvorc, Dr.Marijan Žvorc,Dr. Diana Lovrenčić i Dr. Ranata kutnjak- Kiš koja je izabrana za tajnicu lige.

U drugim tijelima lige (nadzorni odbor i stegovne komisije), izabrani su Dr. Nada Švigir-Haurdić, Mr.Sc. dr. Nikola Maksimović , gospođa Marija Hrešć, Dr. Nevenka Krčmar i gospodin Miljenko Vinković.

Naše aktivnosti su bile usmjerene na ostvarivanje ciljeva iz našeg statuta u borbi protiv raka koje će naredni govornici podrobnije prezentirati.

Osnovali smo klub laringektomiranih, klub žena operiranih od raka dojke i najnoviji klub operiranih od raka crijeva.

Naši radni sastanci su se na početku održali na različitim mjestima te u prostorijama gradskog crvenog križa zatim u prostorijama političkih stranaka. Danas zahvaljujući vodstvu Grada djelujemo u barakama bivšeg GK s vlastitim prostorijama i zajedničkom salom za predavanja.

Pokušali smo u našem radu uključiti što više svjesnih i zainteresiranih članova i šire pučanstvo u skladu s izjavom Wilcox-a da borba protiv raka previše je značajna da bismo ju smjeli prepustiti samo liječnicama.

Design by Maximus servis d.o.o.