Dan Plave vrpce
Novosti

Poziv na Dan plave vrpce

💙DAN PLAVE VRPCE – DAN IRISA💙

Subota , 25. svibanj 2024.

Trg Republike u Čakovcu, u vremenu od 9-12 sati

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu. Ako se na vrijeme otkrije, izlječiv je u 90 posto slučajeva, stoga je važno poticati građane na odaziv Programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se u Hrvatskoj provodi od 2007. godine.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske te podacima Državnog zavoda za statistiku, rak debelog crijeva na prvom je mjestu po broju novooboljelih i drugi je uzrok smrtnosti od raka u Međimurskoj županiji i u Republici Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se godišnje registrira oko 3.500 novih slučajeva raka debelog crijeva (2021. godine je bilo registrirano 3.706 novih slučajeva, 2.174 slučajeva kod muškaraca i 1532 kod žena) te više od 2.000 umrlih osoba (2022. godine umrle su 2042 osobe, 1196 muškaraca i 846 žena). U Međimurskoj županiji od raka debelog crijeva godišnje obolijeva oko 100 osoba (2021. godine je oboljela 101 osoba (64 muškarca i 37 žena)), a 50-tak osoba umire (2022. godine su od raka debelog crijeva u Međimurskoj županiji umrle 73 osobe (43 muškarca i 30 žena).

📌Upravo iz tog razloga, članovi Županijske lige protiv raka Čakovec i ILCO društva Čakovec, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, ILCO Savezom Hrvatske te učenicima Srednje škole Čakovec, informiraju građane o važnosti brige o svom zdravlju te važnosti prevencije i ranog otkrivanju raka debelog crijeva.

📌S tim se ciljem u subotu, 25.05.2024. od 9 do 12 sati na Trgu Republike u Čakovcu tradicionalno obilježava Dan plave vrpce (Dan irisa) te će se tom prigodom građanima uz simbolične donacije ponuditi cvjetovi irisa, kao i edukativni letci s informacijama o raku debelog crijeva. Na akciji će se okupiti i članovi drugih klubova Lige kao i osobe oboljele od raka debelog crijeva, koje su uključene u Klub oboljelih – ILCO društvo Čakovec, te će iznošenjem svojih iskustava pružiti ruku nade novooboljelim osobama, a pozvat će ih i da se uključe u rad ILCO društva.

Osim toga, građani će se na akciji upoznati s rizičnim čimbenicima te mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja ovog sijela raka sudjelovanjem u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Financijska sredstva prikupljena donacijama u Čakovcu tijekom ovogodišnje akcije Dan Plave vrpce (Dana irisa) namijenjena su rehabilitaciji i resocijalizaciji oboljelih članova Lige.

❗️U sklopu ove akcije, građani će na štandu moći kupiti i ulaznice za 13. humanitarnu priredbu “Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom” , a koja će se održati u četvrtak, 13.06.2024. u 19h u Centru za kulturu Čakovec.

Ulaznice će se prodavati po cijeni od 7€, a novac prikupljen akcijom će se utrošiti na sportsko-rekreativne aktivnosti i resocijalizaciju za oboljele od različitih sijela raka, članove Lige i šire društvene zajednice.

Vjerujemo da ćete nam se pridružiti na akciji te unaprijed zahvaljujemo na Vašem doprinosu borbi protiv raka u Međimurskoj županiji!💙🎗💙

Radujemo se vašem dolasku!