Dan preživjelih od raka
Novosti

Dan preživjelih od raka

Dan preživjelih od raka u svijetu se obilježava svake prve nedjelje u lipnju. Obilježavanje je započelo 1988. godine u SAD-u, a od tada se proširilo diljem svijeta. Dan preživjelih od raka posvećen je svim osobama koje su se suočile s rakom – onima kojima je nedavno postavljena dijagnoza, onima koje su u procesu liječenja, kao i onima koje su u remisiji. Osim osoba koji žive s rakom, na ovaj dan sjećamo se i svih onih koji su preminuli od zloćudnih bolesti.

Zbog starenja populacije i porasta rizičnih čimbenika broj osoba koje će susresti sa zloćudnom bolesti raste. Jedna od 3 osobe u Hrvatskoj će tijekom života dobiti dijagnozu nekog od oblika raka. Istovremeno, raste preživljenje za mnoga sijela, napredak u dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti doveo je do smanjenja smrtnosti i sve većeg broja osoba koje nakon dijagnoze raka prežive dugi niz godina. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 170 000 osoba kojima je nekad u životu postavljena dijagnoza zloćudne bolesti, od kojih je za njih 100.000 prošlo više od pet godina od postavljanja dijagnoze.
Kao i u većini razvijenih europskih zemalja, i u RH se smanjuje smrtnost od raka. U posljednjih 5 godina prosječno se godišnje svake godine smrtnost od raka smanjuje za 2%.

Jedan od razloga smanjenja mortaliteta su programi ranog otkrivanja raka, koji omogućuju postavljanje dijagnoze u ranom stadiju, a kod nekih sijela raka kao što su vrat maternice i debelo crijevo možemo i spriječiti nastanak bolesti uklanjanjem prekanceroznih promjena. Liječenje potrebno u ranim stadijima bolesti manje je agresivno i ostavlja manje posljedica nego ono koje se provodi u kasnijem stadiju, a i same šanse za preživljenje su znatno bolje.

Uz provođenje programa ranog otkrivanja, potrebno je i svim oboljelim osobama pružiti najbolje moguće liječenje, ono s najmanje posljedica i s najvećom šansom za što duži i kvalitetniji život. Kroz sam proces dijagnoze i liječenja važno je omogućiti i psihološku podršku, a osobama u terminalnoj fazi bolesti potrebno je pružiti kvalitetno palijativno liječenje i osigurati maksimalnu moguću kvalitetu života.
U svemu navedenom treba istaknuti ulogu koju imaju udruge pacijenata. Tamo oboljele osobe i njihove obitelji mogu pronaći psihološku pomoć, praktične informacije o liječenju i životu s rakom, konkretnu pomoć kao što su pravni savjeti, druženje i razgovor s osobama koje prolaze kroz istu situaciju. Kao društvo, trebamo osigurati više navedenih oblika potpore kroz zdravstveni sustav, i pobrinuti se da budu jednako dostupni svim osobama neovisno o mjestu stanovanja i socioekonomskom statusu.

Ovim putem pozivamo sve koji su se suočili s rakom, bilo da im je tek postavljena dijagnoza, bilo da su u fazi liječenja ili u fazi remisiji da nam se slobodno i s povjerenjem jave te uključe u rad Lige (aktivno ili pasivno).

Svjedočanstvo Vesne Mesarić

U nastavku tekst i promišljanje naše članice Vesne Mesarić uz zahvalu na dopuštenju za objavu:

U tami najdubljih trenutaka, kada se suočavamo s najvećim izazovima, najjače svjetlo dolazi iz naše vlastite hrabrosti i nade.

Svi mi koji smo preživjeli rak nosimo sa sobom priče koje su ispunjene neizmjernom snagom, neuništivom voljom za životom i nepokolebljivom vjerom u bolje sutra.

Svaki dan proveden u borbi protiv raka bio je ispunjen strahom, boli, ali i nadom. Teški trenuci liječenja, sati provedeni u bolničkim sobama, neizvjesnost koja je pratila svaki pregled i terapiju – sve su to bili dijelovi putovanja koje nas je oblikovalo i učinilo snažnijima nego ikada prije.

Kroz teške dane, podrška obitelji, prijatelja i medicinskog osoblja bila je neprocjenjiva, kao sidro koje nas je držalo čvrsto i pomagalo nam da izdržimo.

No, iza svakog preživjelog raka stoji priča o pobjedi.

To je priča o tome kako smo našli snagu kada smo mislili da je nemamo, kako smo se borili i kad je bilo najteže, i kako smo naučili cijeniti svaki trenutak života.

Svaka preživjela osoba je živi dokaz da se nada može pronaći čak i u najmračnijim vremenima. Naši ožiljci nisu samo tragovi bolesti, već i simboli naše borbe i trijumfa.

Život nakon raka donosi novu perspektivu. Naučili smo cijeniti male stvari – osmijeh voljene osobe, toplinu sunca na licu, miris svježe trave. Svaki novi dan je dar, prilika da živimo punim plućima i da dijelimo svoju priču s drugima.

Naša iskustva postaju inspiracija za one koji još uvijek prolaze kroz bitku, pokazujući im da postoji svjetlo na kraju tunela.

Za nas, preživjele, svaki novi korak je podsjetnik na našu snagu i hrabrost. Svaki dan je slavlje života, podsjetnik da smo uspjeli, da smo jači nego što smo ikada mislili da možemo biti.

Naša zajednica preživjelih raka je zajednica nade, ljubavi i podrške. Kroz naše priče, širimo svijest i pomažemo drugima da vjeruju u svoje ozdravljenje.

Neka svaki preživjeli rak bude svjetionik nade za sve koji se bore. Neka naši glasovi budu glasovi hrabrosti i odlučnosti. Zajedno, pokazujemo svijetu da je svaki život vrijedan borbe, da je svaki trenutak dragocjen i da se nada nikada ne smije izgubiti. Naše putovanje nije završilo pobjedom nad rakom, već je tek započelo – život ispunjen novim snovima, novim nadama i beskrajnim mogućnostima.💪❤️