Svjetski dan nepušenja
Novosti

Obilježen Svjetski dan nepušenja

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Školskim preventivnim programima MŽ, Županijskom ligom protiv raka Čakovec, Crvenim križem Čakovec, Osnovnom školom Štrigova, Općinom Štrigova i Turističkom zajednicom Općine Štrigova, 28.5.2024. godine obilježio je Svjetski dan nepušenja pod motom:
„Hote v brege naše de duhanski dim ne paše“.

Svjetski dan nepušenja i ove je godine u našoj županiji obilježen kao završnica programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“ koji se već osmu godinu provodi u svim osnovnim školama za učenike 4., 5., 6. i 7. razreda, pa su u akciji sudjelovali učenici 6. razreda osnovnih škola te učenici 2. razreda srednjih škola sa svojim voditeljima.

Više o Svjetskom danu nepušenja

Od 1987. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije 31. svibnja obilježava se kao Svjetski dan nepušenja s ciljem podizanja svijesti cjelokupne javnosti o štetnom djelovanju duhanskih proizvoda na zdravlje pojedinca, okoliša i cijele zajednice.

Pušenje je jedan od najvažnijih izbježivih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih, malignih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti. Povezuje se s preko 20 vrsta raka.

Duhanski dim sastoji se od 7000 različitih kemijskih spojeva, od kojih je više od 70 kancerogeno.
Pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva.

Posebno je štetno pušenje u trudnoći, a štetni učinci pušenja očituju se i na koštanom sustavu (osteoporoza) te na koži koja bude naborana, suha i pokazuje znakove prijevremenog starenja. Pušači imaju i smanjeni osjet okusa i mirisa.

Iako mnogi pušači misle da ih pušenje smiruje, učinak cigarete je upravo suprotan. Pojačava se nervoza, razdražljivost, drhtanje, nesanica, a smanjuje se sposobnost koncentracije i pamćenja.

Pušenje dakle, značajno ugrožava zdravlje pušača, kao i zdravlje osoba izloženih pasivnom pušenju, posebno djece. Štetno utječe na sve organe u našem tijelu, značajno skraćuje životni vijek i smanjuje kvalitetu života.

Svake godine od posljedica pušenja u svijetu umire preko 8 milijuna ljudi. Opasna je i izloženost pasivnom pušenju zbog kojeg godišnje umire preko 1,2 milijuna ljudi.

Iako je posljednjih godina broj pušača u padu, procjenjuje se da još uvijek preko 1,3 milijarda ljudi koristi duhanske proizvode.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo polovica djece na svijetu udiše zrak zagađen duhanskim dimom, a 65 000 djece godišnje umire od bolesti povezanih s pasivnim pušenjem. Izloženost pušenju tijekom trudnoće može uzrokovati ozbiljne i trajne zdravstvene probleme ploda.

Duhanska industrija najčešće svoje reklamne i druge marketinške strategije usmjerava upravo prema djeci i mladima, unatoč zabrane reklamiranja i prodaje duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina.

Stoga je tema ovogodišnjeg obilježavanja svjetskog dana nepušenja: „Zaštita djece od uplitanja duhanske industrije“.

Posljedice pušenja najizraženije su u srednjoj i starijoj životnoj dobi, ali navike pušenja najčešće se razvijaju u adolescentnoj dobi. Stoga je važno djecu i mlade što ranije aktivno uključivati u preventivne programe koji ih osnažuju za pravilne životne izbore.

Kampanje koje se započinju povodom Svjetskog dana nepušenja snažan su doprinos edukaciji javnosti o važnosti poticanja zajednice na promjene potrebne za život u zdravijem, nepušačkom okruženju.

Foto: Međimurska županija i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije