Redovni mjesečni sastanak Kluba žena oboljelih od raka dojke „Nova Nada“
Novosti

Redovni mjesečni sastanak Kluba žena oboljelih od raka dojke „Nova Nada“

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka (engl. World Cancer Day), redovni mjesečni sastanak Kluba žena oboljelih od raka dojke „Nova Nada“ Županijske lige protiv raka Čakovec u mjesecu veljači bio je posvećen povezanosti prehrane i malignih bolesti, a održan je 5. veljače 2024. godine.

Inicijativu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka pokrenula je Unija za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control) s ciljem podizanja svijesti, bolje informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Tim povodom, za brojne članice kluba, prigodno predavanje na temu „Prevencija karcinoma pravilnom prehranom“ održala je Marijana Krajačić, mag. nutricionizma iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

U svom izlaganju, naglasila je kako je za smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma te za pomoć uspješnom liječenju kao i za prevenciju povratka maligne bolesti izuzetno važno konzumirati hranu visoke nutritivne vrijednosti te se držati principa pravilne prehrane.

Tako je potrebno prednost dati namirnicama biljnog podrijetla uz dovoljan unos povrća, voća i cjelovitih žitarica koji obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima te drugim fitonutrijentima. Potrebno je birati kvalitetne izvore bjelančevina (krto bijelo meso, riba, mliječni proizvodi), složene ugljikohidrate i kvalitetne izvore masnoća (maslinovo ulje, orašasti plodovi i dr.).

Dodala je kako je važno smanjiti unos prerađene hrane te nutritivno siromašne visokokalorične hrane.

O slaganju obroka, odnosno količini pojedinih skupina namirnica u jednome obroku pojasnila je koristeći model zdravog tanjura. Naglasila je kako su prehrambene potrebe individualne te je prehranu potrebno prilagoditi svakome ponaosob te je ponudila svoju pomoć u vidu daljnjih predavanja ili individualnih savjetovanja.

Redovni mjesečni sastanak Kluba žena oboljelih od raka dojke „Nova Nada“

Odgovorila je i na više pitanja sudionica predavanja, a koja su se odnosila na dodatke prehrani, prehranu koja pridonosi boljem imunitetu, kombiniranju namirnica i druga pitanja.

Na kraju stručnoga dijela sastanka, predsjednica Kluba Nova Nada Jasenka Štefić je zahvalila mag. Krajačić na lijepom izlaganju te joj je u znak zahvale poklonila ukrasni predmet koji su u Kreativnoj radionici izradile članice Kluba.

Nakon stručnoga dijela, sastanak je nastavljen uz dogovor oko organizacije daljnjih aktivnosti Kluba i Lige.